Griekenland, mei 2022

De 7 mooiste uitstapjes vanuit Chersonissos

Chersonissos is één van de populairste vakantiebestemmingen in Kreta. Blijf niet in de stad hangen maar ontdek verrassende pareltjes in de omgeving!

Veel toeristen die een pakketreis naar Kreta boeken via TUI, komen in Chersonissos terecht. Ik raad je aan niet de hele tijd in de stad te blijven. Huur een auto en verken het eiland. Het is meer dan de moeite!

Maak zeker een uitstap vanuit Chersonissos naar het Lassithi plateau

Maak zeker een uitstap vanuit Chersonissos naar het Lassithi plateau

Lees alle info over het huren van een auto in ons uitgebreide artikel.

De 7 hoogtepunten samengevat

  1. Het Lassithi plateau
  2. De kritsa kloof
  3. Agios Nikolaos
  4. Spinalonga eiland
  5. Knossos
  6. Milatos
  7. Vassilakis en de Griekse keuken

Het Lassithi plateau

Tussen de Dhikti- en Selenaberg ligt de Lassithi hoogvlakte verscholen. Je kan er verschillende wandelingen maken of je kan er fietsen. Eén ding is zeker, het landschap is er prachtig.

Wij maken vanuit Tzermiado een rondwandeling over de berg Karfi waar je een eindeloos uitzicht hebt over de hoogvlakte. Magnifiek!

Ideaal als je wat verkoeling zoekt want in de bergen was het toch 5°C kouder dan aan de kust.

De wandeling is niet goed bewegwijzerd, maar toch kan je eigenlijk niet verkeerd lopen. Er zijn veel poortjes voor de dieren. Netjes terug sluiten dus als je erdoor gaat.

Parkeren kan in het centrum van Tzermiado, of aan het ziekenhuis aan de rand van de stad.

Ga na de wandeling iets eten bij Taverna Kronio in Tzermiado.

De kritsa kloof

Een wandeling door de kleine maar geliefde Kritsa kloof is heel indrukwekkend. Op zijn smalste is de kloof geen meter breed. Langs de weg ontdek je vooral keien, het is soms wat klauteren, en ook een johannesbroodboom (een carobtree).

De wandeling begint en eindigt dichtbij het dorp Kritsa. Parkeer niet in Kritsa zelf maar rij door en parkeer hier aan de start van de wandeling.

De wandeling is 4km, reken 1u30m voor de rondwandeling. Er is ook een variant van 3u waarbij je verder de kloof in gaat. Het mooiste stuk van de wandeling heb je echter al in het eerste deel, dus de korte wandeling volstaat zeker.

De kloof is niet toegankelijk als het regent. Zorg voor stevige wandelschoenen en voldoende water.

Blijf na de wandeling niet in Kritsa zelf, maar ga iets eten in Taverna Stavrakakis.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is de hoofdstad van het departement Lassithi en is vooral bekend door het mooie binnenmeertje Voulismeni. Het meer, in het midden van de stad, wordt door hoge rotswanden omringd.

Er wordt door veel Grieken beweerd dat Voulismeni bodemloos zou zijn, er mag dan ook niet in het meertje gezwommen worden. Wel kan je gezellig zitten op een van de vele terrasjes rondom het meertje.

Er is een gratis parking aan de haven.

Het “lepra eiland” Spinalonga

Spinalonga is een eiland voor de kust van Kreta waarop een Venetiaans fort staat. Je bezoekt dit eiland voor zijn geschiedenis en om te genieten van de prachtige uitzichten over de omgeving.

Spinalonga deed dienst als schuilplaats voor de Christenen, als marinebasis van de Fransen en als leprakolonie. Die bestond tot het jaar 1957. Sinds 1971 is het aan de toeristen.

Spinalonga is niet altijd een eiland geweest. Archeologen hebben op de ondiepe zeebodem tussen Elounda en Spinalonga restanten gevonden van de oude Griekse stad Olous.

Je kan de boot nemen vanuit Agios Nikolaos, Elounda of Plaka. Wij gingen vanuit Plaka omdat de boottocht dan maar 10 minuten duurde. Plaka is ook minder toeristisch waardoor je meestal wel een parkeerplaats vindt.

De boot vertrekt aan de kleine haven (ter hoogte van ‘Taverna Gorgona Plaka’). Er vertrekken ook boten aan de overkant van ‘Taverna Maria’s’.
Een vaart kost je 10€/pp. De toegang tot het fort op Spinalonga kost nog eens 8€/pp. (Prijzen 2022)
Soms moet je een uur wachten voor de boot vertrekt. Vraag dus eerst even wanneer de volgende boot vertrekt vooraleer je iets gaat eten.

Ga iets eten bij Taverna Maria’s in Plaka.

Het Minoïsche paleis Knossos

Ook al vonden wij het eerder teleurstellend, je kan niet naast een bezoek aan de Minoïsche hoofdstad van Kreta. Knossos staat op de werelderfgoederenlijst van UNESCO. Je bezoekt de resten van het kolossale Minoïsche paleis. Het is voornamelijk gerestaureerd.

Volgens ons halen de Grieken niet genoeg uit dit museum. Er staan weinig borden om te lezen. Informeer je dus vooraf over de geschiedenis of boek een gegidste tour.

Een bezoek aan Knossos kost je 15€/pp.

Er is weinig schaduw tijdens je bezoek aan Knossos. Ga niet midden op een hete dag en voorzie zonnecrème en een hoedje.

Milatos

Wil je graag even weg van de drukte van de stad Chersonissos? Het strand in Milatos is veel kleiner maar ook veel rustiger. Je hebt er een mooie kleine haven. Naast het toeristische deel aan de kust heb je, 2 kilometer verder, het stadsdeel in het achterland met z’n huisjes in oude stijl.

Naast het dorp en strand heb je even verderop de grot van Milatos. De Grot van Milatos is vooral bekend door de gebeurtenissen die er zich afspeelden tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog rond 1822. In de grot zouden 2000 tot 3600 mensen hebben gezeten, die zich uiteindelijk moesten overgeven om niet om te komen van honger of dorst. Veel van hen werden geëxecuteerd. Ter ere van de apostel Thomas is in de grot een kapel gebouwd. Ieder jaar worden hier nog de doden herdacht.

Vergeet je zaklamp niet!

Milatos is een goed alternatief als je een rustiger verblijf zoekt. Wij overnachtten, weg van alle drukte, in het Milatos Village Cretan Agrotourism Hotel. Je kan er appartementen huren. Je kan er extra kiezen voor ontbijt en diner.

Eten & drinken

Griekse keuken

Een all-in nemen in Griekenland is eigenlijk zonde. De echte lokale keuken is heerlijk en goedkoop. Laat je verrassen en ga eens goed eten bij de echte Griek zoals in Taverna Stavrakakis.

Combineer verschillende kleine lokale gerechten en laat het smaken. Vergeet niet nog wat plaats over te houden voor het dessert en de raki die je gratis krijgt bij het afrekenen. De gastvrije Griek mag er wezen.

Vassilakis

In Kreta wordt een halve liter olijfolie per persoon per dag geconsumeerd!

Wij gingen langs bij Vassilakis Estate om te zien hoe olijfolie wordt geproduceerd. Ze bieden een gratis rondleiding en proeverij. Hier proeven we zelfs de vruchten van de johannesbroodboom die we ontdekten in de Kritsa kloof.

In ruil passeer je na de rondleiding even door het winkeltje. Gelukkig was er nog een beetje plaats over in onze valies!

Reisgidsen

Lees ook