Italië, september 2021

Tips voor een dagje Siena

De stad Siena is absoluut een bezoekje waard wanneer je een reis maakt naar het Italiaanse Toscane. Kleiner en gezelliger dan grote broer Firenze en Unesco werelderfgoedlijst sinds 1995.

Geniet even mee van ons bezoek aan Siena.

Stadswandeling Siena

Wie ons al een beetje kent, weet ondertussen dat we, bij het bezoeken van een stad op zoek gaan naar een stadswandeling. Zo heb je het meeste gezien zonder al te veel extra kilometers af te leggen.

In Siena was het dan ook niet anders.

Met de stadswandelingen van Euroreizen kom je al heel ver.

Wij vinden het goed te doen om Siena op één dag te bezoeken.

Verschillende stadswijken

Wist je dat Siena is onderverdeeld in verschillende contrade? Een contrada is een stadswijk binnen de Middeleeuwse ommuurde stad in Siena. Tegenwoordig zijn er in Siena nog 17 contrade overgebleven.

Elke wijk heeft eigen statuten, een eigen kerk, patroonheilige, priester, buurthuis, bar, eigen kleuren, een eigen doopvont, eigen kostuums en een eigen dierenembleem.

Ga op zoek naar de verschillende wijken, je kan ze herkennen doordat de dierenemblemen duidelijk zichtbaar zijn in het straatbeeld.

Contrade della pantera

Contrade della pantera

Wat moet je zeker gezien hebben in Siena?

De Duomo di Siena

Een absolute ‘must see’ is de Dom van Siena. Deze Dom is aan de buitenkant volledig bekleed met zwart/wit gestreepte marmer, van Moorse afkomst. Adembenemend.

Dit gebouw is eigenlijk slechts het dwarsschip van de aanvankelijk ontworpen kerk. Loop even door en zie de plek die eigenlijk bedoeld was voor het middenschip, maar nooit werd gebouwd (dankzij de pestepidemie en ernstige technische fouten in het bouwwerk).

Het is de moeite om ook binnen te gaan in de Dom. Reken toch wel op een tweetal uren voor je bezoek.

Vanuit de Dom kan je ook de toren beklimmen. Van hierboven heb je een prachtig zicht over de stad.

Aan de Dom kunnen lange wachtrijen staan. Koop je tickets voor de Duomo di Siena vooraf online en sla de wachtrij over.

Wist je dat de vloer van de Kathedraal soms bedekt is met stoelen? Op deze tijdstippen is de vloer dus minder te zien en is het dan ook goedkoper om de Kathedraal te bezoeken.
Kijk even op de website vooraleer je je bezoek vastlegt.

Piazza del Campo

Wanneer je vanuit een klein steegje op het bekende schelpvormige plein Piazza del Campo komt, krijg je gegarandeerd een instant ‘waw-gevoel’. Dit plein mag je zeker niet missen bij je bezoek aan Siena!

Sinds 1287 vindt op dit plein de Palio plaats. Het is de kortste paardenrace ter wereld, en de enige race die zich midden in het stadscentrum afspeelt. Het is een race tussen de 17 contrade, de stadswijken.

Dit plein is het hart van de stad en van hieruit vertrekken tal van kleine straatjes en steegjes waar je iets kan drinken of eten.

Vanop het plein zie je de stenen klokkentoren, de Torre del Mangia. Deze toren is een klim waard voor een fenomenaal zicht over de stad.

In het museum Museo Civico van het stadhuis Palazzo Pubblico kan je prachtige schilderijen en fresco’s bewonderen.

Basilica di San Domenico

Je kan De Basilica di San Domenico bezoeken, een gotische kerk die net buiten het centrum ligt.

Wij lopen het straatje ‘Via Diacceto’ in voor een mooi zicht op deze kerk vanop de Terrazza panoramica.

Fonte Nuova D’Ovile

Wij wandelden ook even tot aan de fontein Fonte Nuova d’Ovile.

Siena werd destijds gebouwd op de top van drie heuvels, maar lag ver weg van grote rivieren. Daardoor ontstond in de stad een netwerk van ondergrondse aquaducten die verschillende bronnen met water voeden.

Het is dus wel leuk om een fontein te zoeken als je je wil onderdompelen in de geschiedenis van de stad. Vanuit architectonisch oogpunt is de Fonte Nuova een echt juweel.

De marmergroeven in Carrara

Tijdens ons bezoek aan Siena vroegen we ons af waar al dat marmer vandaan komt.

Wel, het meeste marmer komt uit de marmergroeven in Carrara.

Wil je graag een bezoekje brengen aan zo’n marmergroef? Dan kan je bijvoorbeeld de Cave di Fantiscritti bezoeken. Zelf hebben we deze niet bezocht, maar reden er even langs met de auto. Het ziet er vrij indrukwekkend uit.

Het vele marmer uit de Carrara groeven

Het vele marmer uit de Carrara groeven

Met de auto naar Siena

Het historisch centrum van de stad is autovrij.

Je parkeert het beste aan het station La Stazione. Er is een ondergrondse parkeergarage. Deze parking is niet gratis, maar is wel gemakkelijk bereikbaar en kost amper 2€/24u. Er is meestal ook genoeg plaats, terwijl de gratis parkeerterreinen snel volzet zijn.

Aan het station bevindt zich ook een groot shoppingscentrum.

Om in het centrum van Siena te komen neem je, in het winkelcentrum, de grote lange roltrap omhoog.

Super gemakkelijk dus. Je hoeft zelfs niet te klimmen om in het centrum te komen.

Overnachten nabij Siena

Ons bezoek aan Siena maakt deel uit van een trip naar Toscane. Daarom slapen we niet in de stad zelf, maar in het veel rustiger en gezelliger Quercegrossa, op een klein halfuurtje rijden van Siena.

Lees het artikel 2 weken Toscane voor alle info over onze road trip naar Toscane.

We overnachten in B&B Casagrande die van ons absoluut een 10 op 10 krijgt. Deze B&B is, echt waar, heerlijk. Roberto en Antonella baten hun B&B met hart en ziel, en vooral met heel veel liefde, uit.

Bij het ontbijt krijg je verse groeten en fruit uit de tuin. Bij de tomaten serveren ze hun eigen olijfolie, eigenhandig gemaakt met olijven uit hun olijfboomgaard. Zalig toch!

De kamers zijn ruim en uiterst proper. Er zijn kamers met terras en kamers op de eerste verdieping zonder terras. Er is een ligweide om te genieten van de zon.

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Extra tips

Praktisch

Nog op zoek naar een vlucht?

Reisgidsen

Rother Wandelgidsen - Zuid-Toscane

Rother Wandelgidsen - Zuid-Toscane

Florence - Chianti - San Gimignao - Siena - Maremma. 50 wandelingen door het unieke natuur- en cultuurlandschap van zuidelijk Toscane.

Toscane complete reisgids

Toscane complete reisgids

Online reisgids Toscane met een stadswandeling van Firenze

Lees ook