Zweden, januari 2020

De magische winter in Lapland

Smelt je weg bij de combinatie zon en sneeuw, maar heb je het wat gehad met de jaarlijkse skireis in de winter? Of ben je dat verhitten op een strand meer dan beu? Deze reis is absoluut een meer dan waardig alternatief. Voor ons is het één van onze mooiste reizen ooit!

Lannavaara

Lannavaara

Lapland was een bestemming die ons eigenlijk al jaren triggerde, en we vonden het een leuk idee om deze trip te gaan maken voor onze veertigste verjaardag. Tot we ons op een dag afvroegen wàarop we precies zaten te wachten. Dus vertrokken we, toen we nog maar 39 waren.
Wat een geluk, want twee maanden later werden we overspoeld door een pandemie!
Zo hebben we al een eerste tip! Ligt deze reis binnen je mogelijkheden? Gewoon doen! Maak je dromen waar! Ook met kinderen is deze reis trouwens een mogelijkheid.

Waar ligt het dan precies?
Wel, Lapland is geen land maar een gebied dat zich uitstrekt over 4 landen, namelijk Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. We kennen Lapland van de ijzige temperaturen in de lange donkere winters, we kennen het ook van het vele zonlicht in de zomer. Zelf kennen wij Lapland vooral van de machtige uitzichten en geweldige activiteiten!

Na wat rond te zoeken besluiten we uiteindelijk om een pakketreis te boeken en te reizen via Nordic. Een aanrader zo blijkt, want de samenwerking verloopt heel vlot.

Aurora Mountain Lodge

Zelf kiezen wij voor de Aurora Mountain Lodgein Lannavaara, Zweden. Wij kiezen voor deze locatie omdat de activiteiten, die ze in deze lodge aanbieden, ons het meeste aanspreken. Uiteindelijk is dat toch de grootste reden waarom je deze trip maakt. Je hele reis valt en staat met de activiteiten die je er doet, kies ze dus bewust!
Dat de ligging van de Lodge ons ook hard aanspreekt maakt het plaatje helemaal compleet. De foto’s hebben iets mysterieus, iets sprookjesachtig en we kijken ernaar uit om in een klein uithoekje, helemaal weg van de wereld te zijn!

Aurora Mountain Lodge

Aurora Mountain Lodge

Programma

De lodge biedt verschillende programma’s aan. We kiezen voor het Best of the North programma, een reis van 7 dagen. Zo zijn er 5 dagen gevuld en hebben we nog 2 vrije dagen, waarop we een extra activiteit (ter plaatse) kunnen boeken.
Vooraf je programma vastleggen is belangrijk. Op zo’n locatie wil iedereen natuurlijk magnifieke activiteiten doen en de plaatsen zijn beperkt, ter plaatse reserveren is dus een pak moeilijker.

Fantastisch hoe we dieper de natuur ingaan op raketten, skilatten, een kar, een hondenslee en scooters. Het is een week genieten van begin tot einde. Wat een ervaring!
Meer weten over deze activiteiten? Lees er alles over in de blogpost “De leukste activiteiten in Lapland”.

Reizen naar Lapland met kinderen

De gidsen vinden dit zeker een reis die met kinderen haalbaar is. In schoolvakanties worden de programma’s enigszins aangepast zodat ook de kleinsten erbij kunnen zijn. Informeer dus zeker eens als je geïnteresseerd bent.

Het Noorderlicht

Natuurlijk mocht op deze vakantie ook het Noorderlicht niet onbreken! Waw!

Noorderlicht

Noorderlicht

Iedereen die naar het Hoge Noorden trekt wil natuurlijk dit lichtverschijnsel aan de hemel zien schitteren.

De beste tijd om het Noorderlicht te zien is tussen november en maart, maar een garantie, dat je het net in die ene week zal zien dat jij er bent, heb je natuurlijk niet. Want het moet allemaal perfect zijn, de hemel moet helder zijn en er moeten zonnestormen in het heelal plaatsvinden. Vestig er dus niet al je hoop op.

Wat je wel kan doen is je erop voorbereiden. Installeer een aurora alert app die notificatie geeft als er kans is op Noorderlicht, en je beter eens naar buiten gaat.
Om jullie een beetje jaloers te maken, wij konden in één week, met heel prachtig weer, wél 5 dagen het Noorderlicht spotten!! (Het Noorderlicht is trouwens in het “echt” veel minder groen dan op foto)

Parelmoerwolk

En om jullie helemaal jaloers te maken, krijgen we deze week als extraatje een parelmoerwolk te zien. Een uiterst zeldzame wolk die op zeer grote hoogte, in de stratosfeer, voorkomt.

Parelmoerwolk

Parelmoerwolk

Zoals je ziet, dit is ongetwijfeld een unieke reis die we aan iedereen willen aanraden!

Verkocht? Maar toch nog wat twijfels? Lees even verder om deze allemaal de wereld uit te helpen!

Prijs

Pakketreizen lijken duurder, maar de prijs hangt vooral af van wat allemaal inbegrepen is. Wij kiezen voor all-in en vinden dit absoluut een goede keuze.

Als de prijs vooraf vast ligt, dan weet je natuurlijk perfect hoeveel alles gaat kosten. Op een locatie als deze vind ik dit absoluut een pluspunt, want de prijzen liggen in het Noorden helemaal anders dan bij ons.

Eerst en vooral zijn er de activiteiten die toch wat kosten. Het hoort erbij, maar vooraf kunnen inschatten hoeveel deze kosten vind ik goed. Als je deze los moet bijboeken zal het snel oplopen.

Dat de maaltijden inbegrepen zijn, vind ik vooral gemakkelijk omdat we in de middle of Nowhere zitten. In Lannavaara was slechts één kleine buurtwinkel te vinden. Ik zou niet twijfelen want in onze lodge was het eten ook nog eens super lekker. Bij dagtochten had de gids het eten mee.
Actieve vakantie? Nee hoor, een rust vakantie! Alleen maar genieten en de rest wordt voor jou geregeld.

Of je aan een kamer veel geld uitgeeft kan je kiezen. Bij dergelijke lodges worden meestal ook suites en huisjes met een uitzicht aangeboden, die wat verder aan de rand van het domein liggen. Deze suites zijn zeker idyllisch met een prachtig uitzicht op de omgeving.
Wij kiezen toch voor de standaard kamer, die het goedkoopste is. Uiteindelijk zijn we heel blij dat we hierdoor in het hoofdgebouw slapen. Daardoor hoeven we geen dikke kleren aan te trekken voor het ontbijt of als we ‘s avonds nog even aan het haardvuur willen zitten.

Op sommige locaties kan je genieten van een sauna. Wij vinden het heerlijk om na een koude dag op te warmen in de sauna. De Aurora Mountain Lodge had voor ons op dat vlak dus een streepje voor, want de sauna was inbegrepen. Of je wil bijbetalen voor een (privé) sauna is natuurlijk een persoonlijke keuze. Ik zou het enkel aanraden als je hier thuis ook kan van genieten. Vind je daar niks aan, dan zou ik er niet voor bijbetalen, want zelfs op een idyllische locatie zal je niet zwichten om bij -30° in je blootje te gaan zitten.

Toch liever geen pakketreis en zelf alles boeken?

De sauna in de Aurora Mountain Lodge

De sauna in de Aurora Mountain Lodge

Kou

Begint het al te kriebelen? Maar toch wat schrik voor de kou?

Natuurlijk is het er koud, ijzig koud zelfs. Wij zijn er in januari, in de koudste maand. Wij kozen voor januari als verjaardagskado, het was er tussen -10° en -30°. Lees meer over de beste reisperiode om naar Lapland te reizen.

Hadden we meer koud dan in België? Nee! Absoluut niet!
Daar bestaan toch kleren voor?

Kledij

In ons pakket is extra kledij inbegrepen. Het is ook aangeraden om eigen kledij te voorzien.

Lees in onze blogpost ‘Welke kledij heb je nodig als je naar Lapland reist?’ verder als je alles wil weten rond de kledij die je nodig hebt op deze reis.

Vervoer

In het pakket is ook de vlucht inbegrepen. Deze vertrekt meestal vanuit Brussel, in ons geval was dit vanuit Schiphol (Amsterdam, NL). Omdat we heel vroeg in de ochtend opstijgen, overnachten we de voorafgaande dag in het citizenM hotel op de luchthaven. Zo kunnen we nog een extra dagje in Amsterdam spenderen. Leuk! Het hotel heeft kleine fijne kamers, maar helemaal ok voor een overnachting op de luchthaven. We zouden zeker teruggaan.
Wij rijden met de auto tot in Schiphol en laten deze achter op een parking. Je kan natuurlijk ook de trein of taxi nemen als je liever niet zelf rijdt.

citizenM Amsterdam airport

citizenM Amsterdam airport

Het vliegtuig landt in Finland en daarna moeten we nog even met de bus tot in Zweden. Het is 20 graden kouder dan in Amsterdam, het is dus een goed idee om je muts, handschoenen en dikke jas bij je te hebben in je handbagage. We worden netjes opgehaald op de luchthaven, alles is voor ons geregeld. Heerlijk!

Toch liever zelf je vlucht boeken?

Overtuigd om deze unieke locatie te gaan verkennen?

Zweeds lapland

Lees ook