Praktische tips om naar Zwitserland te reizen

Dit zijn ónze tips voor een zorgeloze vakantie. Check zeker ook nog eens je reisgids of de website van buitenlandse zaken voor het officiële reisadvies voor Zwitserland rond verkeer, wetgeving, … .

Stopcontacten Zwitserland

Zwitserland hanteert andere stopcontacten dan in België, nl. stopcontact type J (3-polig). Kijk zeker eens je wereldstekker na, want type J zit er meestal niet bij.

Stopcontact Zwitserland type J

Stopcontact Zwitserland type J

Koop je reisstekker voor Zwitserland hier.

Wil je graag gebruik maken van navigatiesysteem Waze?

Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie, de kosten van 4G kunnen daarom snel oplopen.
Het is een goed idee om bij het binnenrijden van Zwitserland je dataverbruik te stoppen. Sommige operatoren beslissen zélf en sluiten onverbiddelijk de 4G af.

Hou er dus rekening mee dat je offline zal moeten navigeren. Download de kaarten van Zwitserland vooraf op je GPS of smartphone, of neem, zoals in de goeie oude tijd, een wegenkaart mee.

In Zwitserland is het trouwens verboden om flitsmelders te gebruiken, Waze mag je dus eigenlijk niet gebruiken en moet je zelfs van je telefoon verwijderen.
Toen wij door Zwitersland reisden hebben we Waze niet verwijderd, het leek ons een té grote rompslomp. Maar het is alvast geen goed idee om met je smartphone te pronken op je dashboard. Even wegsteken en verkeersborden lezen dus…

Vignet Zwitserland

Ga je met de auto naar Zwitserland, dan heb je een wegenvignet nodig. Je kan dit aan de grens kopen, maar in het seizoen staan daar soms lange wachtrijen. Evengoed kan je je vignet vooraf kopen bij ANWB of bestellen via Touring.

Vignet Zwitserland

Vignet Zwitserland

Autovignet Zwitserland

Voor sommige steden in Zwitserland heb je een milieusticker nodig.

Kabelbaan

In veel steden is het zo dat je met een Gästekarte gratis of goedkoper de kabelbanen kan gebruiken. Meestal krijg je door deze kaart ook korting in zwembaden, speeltuinen, … .
In veel logies wordt bij het boeken van een minimum aantal nachten deze kaart gratis aanboden, wat een enorm voordeel oplevert. Vergelijk dus!

Eén van de vele kabelbanen in Zwitserland

Eén van de vele kabelbanen in Zwitserland

Verzekering

Kijk na of je een Europese ziekteverzekeringskaart nodig hebt. Medische zorg in Zwitserland is duur.

Zwitsere munt

Zwitserland behoort niet tot Europa en gebruikt nog steeds de Zwitserse frank (CHF). Je kan er wel (bijna) overal met de kaart betalen.

Zwitserse prijzen

De prijzen in Zwitserland liggen erg hoog. In 2021 was dat het dubbele dan bij ons, het is eerlijk gezegd een beetje schrikken als je boodschappen doet of op restaurant gaat. Heb je de mogelijkheid om half pension te nemen dan lijkt ons dat geen slecht idee, want dan weet je vooraf wat je gaat betalen.

Ook de logies zijn duurder dan wij gewoon zijn.

Zwitserland blijft desondanks een prachtige bestemming om naartoe te reizen!

Reizen naar Zwitserland

Graag meer lezen over Zwitserland? Ontdek onze reizen naar Zwitserland.

Lees ook