Italië, september 2021

2 weken Toscane

Na een jaar vol lockdowns voelen we ons euforisch omdat we nog eens naar het buitenland kunnen reizen. En na een kwakkelzomer zijn we al helemaal blij dat we een zonnige bestemming kozen. Het warme Tosane lonkt! We gaan voor 2 weken op reis naar Italië!!

Het Italiaanse Toscane

Het Italiaanse Toscane

In Toscane willen we graag de driehoek Pisa-Firenze-Siena verkennen. Bij uitstapjes vinden we het leuker om niet te ver te hoeven rijden. Daarom slapen we tijdens onze trip op twee verschillende locaties, waar we telkens een weekje verblijven.

Lees verder en ontdek wat je vanuit deze locaties kan doen!

Tussenstop in Zwitserland

We reizen met de auto naar Toscane omdat we graag ter plaatse onze eigen auto willen gebruiken, maar ik zal er geen doekjes om winden, Toscane is (vanuit België) ver! Voor ons is het 1400km rijden en te ver om in één dag af te leggen.

Waarom niet van de nood een deugd maken? We beslissen om eerst nog drie dagen in Zwitserland te blijven, want de bergen, tja, daar kunnen wij niet aan weerstaan.

Lees het volledige artikel ‘Sedrun, het einde van de bewoonde wereld’ als je onze avonturen in Zwitserland wil lezen.

We zouden gerust nog wat langer kunnen blijven in Sedrun, toch kijken we ernaar uit om door te rijden naar Toscane. Het is de eerste reis naar Italië die we samen maken, en we zijn super benieuwd om ook in dit land eens onderweg te zijn.

Siena en omgeving

Onze eerste stop is B&B Casagrande in Quercegrossa. Van hieruit kunnen we de Chianti-streek verkennen, een bezoek brengen aan Siena en nog even zuidelijker doorrijden naar Val D’Orcia.

Overnachten nabij Siena

Wat een B&B is dit! Heerlijk! Roberto en Antonella baten hun B&B Casagrande echt met hart en ziel, en vooral met heel veel liefde, uit.
Bij het ontbijt krijg je verse groeten en fruit uit de tuin. Ook de olijfolie die Roberto elk jaar zelf maakt uit hun olijfboomgaard mag niet ontbreken.
De kamers zijn ruim en uiterst proper. Er is een ligweide om te genieten van de zon.

Wij hebben enorm genoten van ons verblijf en van ons krijgen ze absoluut een 10 op 10 (en we geven niet snel een 10 hoor).

In niet-corona-tijden kan je, denk ik, blijven dineren in de B&B. Indien niet, dan helpt Antonella je met plezier aan een goed adresje. Reken op een kwartiertje rijden naar een lekker restaurantje.

De Chianti-streek en het wijntoerisme

De B&B heeft een uitgelezen locatie voor het verkennen van de Chianti-streek met zijn vele leuke dorpjes. Deze streek is vooral gekend voor zijn wijntoerisme. Je ziet er de heuvels bedekt met wijnranken.

En ken je de zwarte haan die op de wijnflessen is afgebeeld?

Alle details over de Chianti-streek lees je in ons uitgebreid artikel Ontdek de Chianti-streek!

Bezoek aan Siena

Op een kwartiertje rijden van de B&B ligt Siena. Een bezoek aan deze stad mag zeker niet ontbreken tijdens je trip naar Toscane.
Wij vonden Siena heel gezellig en vonden het er eigenlijk fijner vertoeven dan in Firenze.

Je hebt er ook een grote supermarkt als je wat boodschappen wil doen.

Lees onze tips voor een dagje Siena.

Val D’Orcia

De streek Val D’Orcia situeert zich op een uurtje rijden ten zuiden van Siena.

Je hebt er het stadje Pienza, waar de film ‘Romeo en Julia’ gedeeltelijk werd opgenomen. Het prachtige landschap is werelderfgoed, waardoor er niet meer gebouwd mag worden.

Herken je de beelden uit de film Gladiator? Of herken je eerder de Strade Bianche uit het wielrennen?
Wel, Val D’Orcia is echt wondermooi!

De meeste toeristen blijven in Pienza om door de straatjes te slenteren en naar het hoogste punt te wandelen voor een prachtig uitzicht over de streek.

Verlaat ook even de stad voor een wandeling door het dal. Je loopt er over onverharde paden. Hier willen alle toeristen een foto nemen gelijkaardig aan de beelden uit de film Gladiator.

Wandel wat verder en geniet van de vergezichten en het uitzicht over de stad Pienza. De velden zijn er echt magnifiek.

Je kan er wandelen tot aan de Kapel van de Madonna di Vitaleta. De kapel is schitterend gelegen op een heuvel en is omgeven door de gekende Italiaanse cipressen. Van hieruit heb je een eindeloos zicht op de omgeving.

In Val D’Orcia kan het behoorlijk heet worden. Je kan dus gerust opteren voor een autorit naar de kapel.
Wist je dat deze kapel één van de meest gefotografeerde plaatsen in Toscane is? Het is ook UNESCO-werelderfgoed.

Bagno Vignoni

Op de terugweg (vanuit Val D’Orcia naar de B&B) stoppen we nog even aan het kuuroord Bagno Vignoni.

Het kuuroord is sinds de Romeinen bekend om zijn zwavelbaden. In het centrum van het kuuroord borrelt water van 52°C naar de oppervlakte.

Een leuke stop voor onderweg.

Firenze en omgeving

Naast Siena, willen we op onze trip graag Pisa en Firenze bezoeken. Om wat meer op ons gemak te zijn nemen we, met spijt in het hart, afscheid van Roberto en Antonella en hun B&B en rijden we door naar Montainone, waar we nog een week verblijven.

Overnachten nabij Firenze

De tweede week logeren we in het Boccioleto Resort te Montaione, gelegen in Val D’Elsa. Zo verblijven we wat dichter bij Pisa en de omgeving van Firenze.

Het hotel heeft een leuke tuin en een fijn zwembad. Je kan er ook appartementen huren met een terras.
Wij betaalden 85€ per nacht voor een 3-persoonskamer met balkon, en vonden dit een goede prijs voor de service die we er kregen.

Bezoek aan Firenze

Het grote Firenze in 1 dag bezoeken? Ohja, wij kunnen dat!

Lees hoe je dit doet in ons artikel Bezoek Firenze in 1 dag.

San Gimignano

Bezoek tijdens je trip zeker de stad San Gimignano.

De Middeleeuwse stad met zijn vele torens is gezellig druk. De torens, waarvan niemand precies weet hoeveel er nu nog werkelijk over zijn, maken de skyline bijzonder. Je hebt er ook een prachtig uitzicht over de omgeving.

San Miniato

Wil je graag nog wat historische stadjes bezoeken in de buurt van Montaione, kies dan voor San Miniato.

San Miniato is het epicentrum van de witte truffel, de tartufo bianco. Hier werd de grootste witte truffel ooit gevonden. Ga op zoek naar het standbeeld van de truffeljager.

Ben je in San Miniato in de maand november? Dan kan je deelnemen aan het jaarlijkse Truffel Festival, de Sagra van de Tartufo Bianco.

De stad is historisch van grote waarde. Slenter even door de straatjes en breng een bezoek aan de Rocca di Federico II (of de Toren van Frederick II). Ontdek de vele torens en kerken in het kleine dorp.

Parkeren: je kan aan de voet van de stad parkeren en de lift naar het centrum nemen.

Vinci

Heb je alle blikvangers bezocht en wil je graag nog méér bezoeken. Waarom niet naar Vinci, het geboortedorp van Leonardo da Vinci?

Je hebt er een aantal musea over het leven van Leonardo, die zowel uitvinder, schilder en beeldhouwer was. Start je bezoek in het Palazzina Uzielli. Ga vervolgens naar het Castello dei Conti Guidi. Spring even binnen in de kerk Santa Croce waar Leonardo werd gedoopt. Als laatste rij je de heuvel op naar het geboortehuis van Leonardo, La Casa Natale di Leonardo.

Alle info over de musea kan je vinden op museoleonardiano.it.

Vergeet zeker niet in de omgeving een wandeling te maken. Het is er écht prachtig. Dit zijn de heuvels van Montalbano. Wij vertrekken vanaf de parking van het geboortehuis en nemen de wandelroute ‘16B’ voor een wandeling van 2u. Heerlijk!

Spendeer zeker een volledige dag in Vinci.

Wandelen Montaione

Vanuit het stadscentrum van Montaione (waar we logeren) kan je via de Strada delle Pozzole een kleine wandeling maken naar de Pozzo sfondato. Dit is een plek waar de rivier, die over de rotsen stroomt, kleine watervallen vormt.

In augustus was deze bron redelijk uitgedroogd en waren er amper watervallen te zien.

Rustige, koele wandeling tussen de bomen.

Bezoek aan Pisa

Je kan niet naar Toscane reizen zonder Pisa te bezoeken. Je moet toch op zijn minst één keer de toren van Pisa een duw geven.

Toren van Pisa

Toren van Pisa

Extra tips

  • Op de terugweg naar huis slapen wij, als tussenstop, in Colmar (Frankrijk), in het Hôtel Roi Soleil Prestige Colmar. Zeker in orde voor een hotel onderweg. Netjes en een uitgebreid ontbijt.

  • Helemaal verkocht? Lees dan eerst nog even onze praktische tips om naar Italië te reizen voor een zorgeloze vakantie!

  • Op zoek naar een goede reisgids? Wij kunnen je de Trotter Toscane/Umbrië aanraden! Deze reisgids bevat alle info en tips die je nodig hebt. De Trotter vinden wij ook altijd handig om ter plaatse een leuke eetgelegenheid te vinden.

Reisgidsen

Rother Wandelgidsen - Zuid-Toscane

Rother Wandelgidsen - Zuid-Toscane

Florence - Chianti - San Gimignao - Siena - Maremma. 50 wandelingen door het unieke natuur- en cultuurlandschap van zuidelijk Toscane.

Toscane complete reisgids

Toscane complete reisgids

Online reisgids Toscane met een stadswandeling van Firenze

Lees ook