Alles wat je nodig hebt voor een fietsvakantie

In dit artikel kan je kledij en materiaal terugvinden die wij aanraden om mee te nemen voor een geslaagde (regen)fietsvakantie.

Regenkledij voor op de fiets

Bij Belgisch weer is goede regenkledij absoluut een must. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn, maar wel waterdicht.

Regenkleding voor op de fiets

Regenbroek

Wij dragen een regenbroek met “voetjes” en vinden dit heel erg handig. Zo hoef je maar één paar schoenen mee te brengen want droge voeten zijn gegarandeerd.

Regenbroek fiets

Helm hoes

Bovenop onze fietshelm zitten verluchtingsgaatjes. Niet zo handig dus als het fel regent. We kochten een helm regenhoes van het merk Vaude. Waterdicht, warm en gemakkelijk aan te spannen zodat het past op meerdere fietshelm modellen.

Regenhoes Helm - Vaude

Regenhoes Helm - Vaude

Wind- en waterdichte helmovertrek van het merk Vaude

Goede regenjas voor op de fiets

Bij het kiezen van een goede regenjas is het belangrijk oog te hebben voor de waterkolom. Wil je je jas écht waterdicht dan moet die zo groot mogelijk zijn.
Zelf draag ik een Mammut regenjas met een waterkolom van 20000mm. Met deze jas wordt ik zeker niet nat.
Zeker ook handig zijn de onderarm ritsen voor een optimale ventilatie. Bij fietsen met een jas zweet je gegarandeerd, en dan is ventilatie een must! Investeer zeker in een duurdere jas waar je jaren regen plezier mee kan beleven!
Jochen was zo jaloers op mijn echt waterdichte jas, dat hij de mannelijke versie, een Mammut regenjas voor heren heeft gekocht.

Fietstas

Er zijn heel wat fietstassen op de markt, maar wij vinden het wel belangrijk dat onze tassen waterdicht zijn. Daarom verkiezen wij de tassen van Ortlieb. Ze zijn handig, ruim en super waterdicht. Volgens ons de enige tassen die écht waterdicht zijn.
Zelf hebben we Ortlieb Back-Roller tassen. Deze tassen hoef je ook niet enkel en alleen voor een trektocht te kopen, ze passen even goed perfect voor dagelijks gebruik en boodschappen.

Ben je nog op zoek naar geschikte tassen? Dan zou ik zeker niet twijfelen! Deze tassen van Ortlieb heb je voor het leven.

Fietstassen Ortlieb

Ook het kleine tasje vooraan, een Ortlieb Ultimate Six Plus vind ik zeer handig om mijn kleine handtas en gsm, die ik als fototoestel gebruik, in op te bergen. Deze is heel snel te openen met de magnetische sluiting. Ook het transparante regendichte dekselvak is zeer handig om je smartphone in op te bergen en fietsknooppunten af te lezen.
De Ortlieb Ultimate Six Plus bestaat in 5L en 7L, zelf heb ik er een van 5L en vind dit voldoende. Vergeet niet je montage set voor je stadsfiets bij te bestellen (Opgelet: ander montageset nodig voor een elektrische fiets). Telkens beschikbaar met of zonder slotje.

Bij een elektrische fiets kan het soms voorvallen dat het bagagerek breder uitvalt waardoor de standaard Ortlieb tas niet mooi aansluit. Weet dan dat je je tas niet hoeft weg te gooien maar simpelweg een bredere grendelhaak van Orlieb kan kopen.

ORTLIEB - stuurtas

ORTLIEB - stuurtas

Waterdichte stuurtas met zakje voor het opbergen van je kaart of smartphone

Fietshelm

Voor een fietsvakantie is een goeie helm een must. Helmen bestaan in alle maten en kleuren, en is natuurlijk je persoonlijke smaak.
Ik ben lang op zoek geweest naar de perfecte helm. Ik wou hem matzwart en mijn hoofd is niet heel groot, dus ik had een kleine maat nodig. Ik ging op zoek naar een model die in verschillende groottes verkrijgbaar is.
Ik koos uiteindelijk voor, op dat moment, de lichtste helm op de markt, de Lazer Armor fietshelm. Geen pijn meer aan mijn schouders dankzij deze helm!

Reparatiekit fiets

Er bestaan ongetwijfeld voorverpakte reparatiekits voor onderweg. Wij hebben dit niet. Uiteindelijk heb je slechts een paar dingetjes nodig.

  • Neem wat inbussleutels mee om je zadel en remmen bij te regelen.
  • Zorg voor een reserveband (+ lepeltjes). Reservebanden bestaan in verschillende maten, welke maat je nodig hebt kan je terugvinden op je huidige banden.
  • Vergeet geen pomp als je voor een paar dagen gaat fietsen, je zitvlak zal tevreden zijn als je de banden halfweg even kan bijpompen.

En vooral, laat je vakantie niet verpesten door wat regen en geniet!

Benieuwd naar de vakantie waar wij deze regenkledij goed konden gebruiken? Lees ons artikel over de mooie fietsroute langs de Vennbahn.

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Lees ook