Hoe ik het voor elkaar krijg te reizen met fibromyalgie

Toen ik ziek werd, is niet meer kunnen reizen, nooit een optie geweest. Reizen is mijn leven. Reizen is mijn uitkijkpunt, elk jaar opnieuw. Dus ga je ervoor, want moeilijk, dat gaat ook.

Hoe ik het doe? Lees er hier alles over!

Vliegvakantie

Wat voorafging

Toen ik in 2020 door een crisisjaar ging kon ik amper nog op mijn benen staan. 200 meter wandelen tot aan de kerk was al moeilijk. Ik schaamde me rot. Ik voelde me slecht. Want het ging niet alleen over wandelen, maar ook over doen wat ik het liefste doe, reizen.

Onderweg zijn.

Door de coronacrisis kon ik amper bij dokters terecht, mijn revalidatietraject werd uitgesteld. Ik moest én zou terug kunnen wandelen en reizen. En dus ging ik zelf op onderzoek uit. In dit artikel deel ik graag wat ik heb geleerd.

Hoe ik het voor elkaar kreeg opnieuw te wandelen

Hoe je het nu draait of keert, als je op reis bent leg je heel wat kilometers af.

Bezoek je een stad, een museum, ga je de natuur in, … er moet altijd wel een klein beetje gewandeld worden. Dat was dan ook het eerste waar ik op inzette.

Ik moet realistisch zijn, wandelingen van pakweg 20km zitten er voor mij niet meer in. Maar die 200m naar de kerk, die ligt ver achter mij.

Het vergde veel discipline en doorzettingsvermogen, maar een wandeling van 7km kan ik, dankzij o.a. onderstaand boek, tegenwoordig zonder veel problemen maken. (Hierover later meer!!)

Pijn de baas

Pijn de baas

Pijn de baas - F. Winter

Aanpassen van je activiteiten

Als fibromyalgie patiënte kamp ik met grote energietekorten. Ik kan niet de hele dag doorgaan, en al zeker geen dagen aan een stuk.

Maar toch wil ik op reis veel gezien hebben. Een hele week aan het strand liggen is echter niks voor ons. Zoveel mogelijk willen zien én tegelijk je activiteiten beperken is geen eenvoudige combinatie.

Toch is het zeker mogelijk!

Het beste is je bij je situatie neerleggen, je daaraan aanpassen, en vooral blij zijn met wat wel lukt.

Dikwijls krijg ik de vraag waarom ik zoveel meer kan doen als ik op reis ben. Maar dit gaat helemaal niet vanzelf, dit lijkt alleen maar zo.

Tuurlijk doen we leuke dingen, want anders blijf ik beter thuis. Maar ik ben voorbereid, pas me aan, plan rustmomenten in, ga vroeg slapen, … om toch maar de dingen te kunnen doen die ik wil doen. Het gaat om genieten van wat wel nog kan i.p.v. enkel je beperkingen te zien.

Kies de activiteiten die je zélf wil

Kies de activiteiten die je zélf wil

Lees nog even verder en ontdek hoe méér mogelijk wordt.

Wees voorbereid

Planning is alles. Je weet echt wel zelf wat je aankan. Luister er dan ook naar. En maak een planning die bij je past.

Zo kan je op de laatste dag van je reis ook nog iets leuks doen. En vooral, zorg ervoor dat je met nieuwe energie terug naar huis kan.

Vind je het maar niks om een planning te maken tijdens je vakantie? Waarom niet?

Ok, ik geef toe, het klinkt niet sexy.

Maar als een planning je kan helpen om er een prachtige reis van te maken? Bedenk dan even wat je precies tegen houdt?

Dit is mijn favoriete planner! (Ook gedurende het jaar)

Extra rust

In je planning horen ook rustpauzes. Wil je een heftige activiteit doen? Dat kan! Maar plan ervoor en erna wat extra rust zodat je niet in overdrive gaat.

Want trager reizen heeft ook zo zijn voordelen.

Bedenk dat rust ook voor iedereen anders is. Voor de ene is dat platte rust, voor de andere kan dat een bankje in de natuur zijn. Rust is je eventjes afsluiten en je lichaam een geest tot rust brengen. Kies wat bij je past.

Rust kan ook variëren. De ene dag heb ik nood aan wat extra platte rust, de andere dag heb ik meer nood aan yoga. Kies waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

Neem wat rust aan het zwembad

Neem wat rust aan het zwembad

Bekijk verschillende mogelijkheden

Ben je slecht te been? Of zijn het eerder je armen? Of misschien voel je nog iets helemaal anders. Luister ook hier weer naar je lichaam, en pas je reis aan volgens jouw mogelijkheden.

  • In een stad heb je dikwijls deelfietsen die je kan huren. Dergelijke fietsen staan verspreid in de stad en kan je gebruiken om korte afstanden te overbruggen. In Antwerpen heb je bijvoorbeeld het velo systeem. Voor 5€ kan je 24u van het ene ophaalpunt naar het andere fietsen.

  • Leg bepaalde afstanden met het openbaar vervoer af. Of waarom niet het openbaar vervoer als backup nemen? Is de wandeling te zwaar? Leg je schaamte opzij en keer met de tram terug.

  • In bepaalde steden zijn er ook koetsen of boten om te huren, zoals in Brugge.

  • Maak afspraken. Wij maken soms fietstochten, en dan fiets ik zover ik kan. Lukt het niet meer, dan kies ik voor een terrasje en pikt Jochen me later op met de auto. Waarom niet, toch?

  • Huur een auto.

  • Heb je een erkende aandoening? Bij pretparken, concerten, musea, … kan je voorrang krijgen in lange wachtrijen of gebruik maken van een extra stoel of aparte ingang. Als je even informeert blijkt soms veel mogelijk te zijn.

Het belangrijkste in dit verhaal is voor jezelf te bekijken wat je noden zijn en daarop in te spelen.

Deelfiets in Antwerpen

Deelfiets in Antwerpen

Schaf producten aan die je kunnen helpen

Er zijn tal van producten op de markt die je kunnen helpen, zowel onderweg als op je reisbestemming.

In het artikel Hulpmiddelen tijdens het reizen met fibromyalgie lijst ik op wat mij het meeste helpt.

Tips

Haalbare reisbestemmingen

De ene reisbestemming is natuurlijk een tikkeltje haalbaarder dan de andere.

Persoonlijk denk ik dat àlle reisbestemmingen mogelijk zijn, als je ze graag wil doen. Als je je maar bewust bent van je mogelijkheden en ernaar handelt.

  • Zorg bij een citytrip voor een fiets, zit wat vaker op een terrasje, …
  • Maak bergwandelingen op je eigen tempo. Betaal extra voor de zetellift, de bus, …
  • Neem je eigen fiets mee op reis en wissel af tussen wandelen en fietsen.
  • Zelfs een all-in winterreis naar Lapland is mogelijk. Wel 12 uren per nacht sliep ik op deze reis, om energie te hebben voor de fantastische activiteiten. Voor de rest moest je op deze reis alleen maar je voeten onder tafel schuiven, of ze voor de haard leggen.
  • Inderdaad, wijn drinken in de bar ‘s avonds zit er voor mij meestal niet in. Maar het gaat hier over keuzes maken. Wat wil je het liefste?

Lees het volledige artikel De magische winter in Lapland en droom alvast even weg.

Tips voor een lange autorit

Wil je graag naar het Zuiden? Een lange autorit kan een uitdaging zijn voor je lichaam.

Met onze tips in het artikel 7 Tips voor een lange autorit maak je er alvast het beste van.

Geniet

Als laatste tip wil ik vooral meegeven dat jij je eigen lichaam het beste kent. Laat je niet beïnvloeden door anderen. Niemand voelt wat jij voelt.
De tijd van onbezonnen gekke dingen doen is misschien wel voorbij, maar met wat planning en inschatting kan ook jij genieten van deze prachtreis!

Lees ook