Zweden, januari 2020

De leukste activiteiten in Lapland

Er bestaat geen twijfel over, Lapland, in het Hoge Noorden, is hoe dan ook een fantastische bestemming!
Toch is het belangrijk bewust je activiteiten te kiezen. Geniet even mee met onze magische momenten.

Na wat zoekwerk kozen wij voor het Best of the North programma in de Aurora Mountain Lodge te Zweden via Nordic. Lees onze tips hoe je de perfecte lodge kiest in het artikel ‘De magische winter in Lapland’.

Lannavaara

Lannavaara

Uren licht

Voor ik je écht onderdompel in hoe wij deze activiteiten hebben beleefd moet je even gaan beseffen waar je bent. In Lapland, in hartje winter is er nauwelijks licht. In januari hadden wij ongeveer licht van 9u30 tot 15u. Ga er vanuit dat een volledige dagactiviteit ongeveer 4u duurt, een halve dagactiviteit duurt ongevuur 2u. Dit is wel fijn, door de kou kan je toch niet langer naar buiten. En wij vonden het wel zalig dat er ‘s avonds ook nog wat tijd over was om te keuvelen aan het haardvuur.

Het haardvuur in de Aurora Mountain Lodge

Het haardvuur in de Aurora Mountain Lodge

Reis je met kinderen? Ook dat is geen probleem en zeker haalbaar. In de schoolvakanties worden de activiteiten aangepast zodat deze reis ook voor kinderen toegankelijk is. Berg je droom niet op tot je kinderen het huis uit zijn, betrek ze hierin!

Hieronder kan je lezen welke activiteiten wij kozen voor een vakantie van één week. Ze zijn stuk voor stuk geweldig!

Onze activiteiten

Snowshoe

Geen ski, geen langlauf, maar een halve dag sneeuwstappen. Je schoenen worden vastgemaakt op een rakket, een soort van plank, waardoor je minder door de sneeuw zakt en een wandeling kan maken.
Hoe cool is dit! Zo kunnen we nog dieper de natuur in. Dit is echt geruisloos! Het is genieten van de rust en de prachtige uitzichten.
Je hoeft geen schrik te hebben van de kou, het is -20° maar met je aangepaste kledij heb je bij een fysieke activiteit snel warm.

Snowshoe

Snowshoe

Cross Country Ski

We gaan een halve dag langlaufen, op een vooraf platgedrukte piste. Niet gemakkelijk, zelfs als de sneeuw platgedrukt is.
Deze activiteit is wat intensiever, maar ook wel haalbaar. De groep paste zich goed aan zodat iedereen dit op zijn eigen tempo kan doen.
Het is zeker en vast de moeite om je er aan te wagen, want ook hier ga je weer dieper de natuur in, en is het absoluut genieten.

Cross Country Ski

Cross Country Ski

Reindeer & Sami culture

Dit was de activiteit die ik vooraf de minste vond. Weer iets commercieels die in het pakket gestopt werd, dacht ik. Toch heeft de Sami me aangenaam verrast!

We worden hartelijk ontvangen door een echte Sami-vrouw. We ontmoeten haar rendieren, en kunnen ze ook voederen. Leuk!

Rendieren voederen

Rendieren voederen

We worden ondergedompeld in hun geschiedenis rond een knetterend haardvuur. Heerlijk, want het is barkoud. Ik vind het eigenlijk best gezellig, dit had ik toch niet willen overslaan.

Op bezoek bij de Sami
Op bezoek bij de Sami

Op bezoek bij de Sami

Northern Light Slide

En dan is er de Noorderlicht excursie. Je wordt naar een ver punt gebracht, waar geen menselijk licht meer is, in de hoop het Noorderlicht te spotten. Beetje utopisch dachten we, om net op dat moment het Noorderlicht te zien.
Wat hadden wij geluk! Nog voor we vertrekken komt het Noorderlicht tevoorschijn. Het wordt een ongelooflijk adembenemende tocht. En het blijft maar duren! Dit is echt uniek! Waw waw waw is het enige wat ik kan bedenken!

Zelfs als kan je het Noorderlicht niet spotten, toch is dit volgens mij een leuke gezellige tocht met zalige natuur en lekkers aan een kampvuur.

Noorderlicht excursie

Noorderlicht excursie

Wil je het Noorderlicht spotten? Je hebt geen enkele garantie om het te zien, ik zou je wel aanraden een aurora alert app te installeren. Deze geeft dag en nacht notificatie wanneer je naar buiten moet lopen.
En geloof me, zelfs al ben je in een diepe slaap, je springt je bed uit, trekt hopeloos veel kleren aan, en je gaat naar buiten! Want het Noorderlicht, dat mag je echt niet missen! Once in a lifetime.
Dat zeggen ze toch… bij ons was het meer dan overdreven… 5 keer in één week zagen we het Noorderlicht! Een machtige gelukzakken week!

Full day husky

Een hele dag erop uit met de hondenslee. Ik ben geen fan van honden, toch wordt dit de mooiste activiteit van de reis! Ik vind dit een activiteit die absoluut niet mag ontbreken in je pakket!
Een slee besturen doe je met z’n tweeën. De ene persoon zit, de andere staat erop om bij te sturen. Vooraan trekken 6 honden je vooruit. Geen hondengebeul, ze staan te blaffen en te trekken om te mogen vertrekken! Wat een oorverdovend geluid.
De honden zijn erop getraind om de slee net voor je te volgen, daarom gaat de tocht eigenlijk vrij vlot.
Wat een mooie horizon! Dit is opnieuw een ongelooflijk waw-gevoel, dat ik terug voel opborrelen als ik dit neerpen.

Full day husky
Dagtocht met de hondenslee

Dagtocht met de hondenslee

Omdat het een dagtocht is, steekt de gids onderweg een vuurtje aan zodat we onze broodjes en soep kunnen warmen. De broodjes zijn onderweg alweer wat bevroren geraakt, zo koud is het hier.

Vuurtje

Zolang je in beweging blijft heb je er geen last van, maar als je stilzit op de slee kan je wel wat last hebben van de kou.
Zorg dat je goed voorbereid bent en warme kledij draagt met onze tips uit het artikel ‘Welke kledij heb je nodig als je naar Lapland reist?’.

Full day Snowmobile

We gaan er een volledige dag op uit met de scooter. Je zit per 2 op de scooter, en kiest wie er stuurt. Je kan natuurlijk ook eens afwisselen. Een heel ander weertje vandaag, het sneeuwt. Het hoort erbij. Je hoeft helemaal geen schrik te hebben om te vallen. Ik kan je verzekeren, iedereen valt hier met zijn scooter als je in de losse sneeuw raakt, maar de landing is super zacht.
Best stoer, en opnieuw een activiteit die ik niet had willen mislopen!

Vrije dag

Elke groep heeft 1 of 2 vrije dagen. Je kan wat rusten of de slee gebruiken om naar het dorpje te gaan. Je kan er ook voor kiezen om bij te betalen voor een extra activiteit. Veel mannen van onze groep gaan er voor een volledige dag met de scooter op uit, reken hiervoor toch op een 200€ pp. De sleeën, skilatten en sneeuwschoenen kunnen we gratis gebruiken. Wij kiezen ervoor om de langere langlaufpiste uit te proberen en maken een tocht van wel 9km. Prachtig!

Langlaufpiste

Langlaufpiste

Daarna vinden we het de perfecte gelegenheid voor het nemen van wat foto’s voor de jaarlijkse kerstkaart. Als kleine kinderen ravotten we in de sneeuw. We amuseren ons kostelijk. Heerlijk! Hou er rekening mee dat enkel de hoofdwegen begaanbaar zijn zonder latten of raketten.

Wandelen

Summit Hike

Op onze tweede vrije dag boeken wij nog een extra halve dagtocht. We maken een bergtocht op de sneeuwraketten voor een magnifiek uitzicht over de streek. Als fervente wandelaars is dit dan ook een bijzondere beleving. Dat het uitzicht wat tegenvalt door de sneeuwbuien maakt ons helemaal niet uit. Dit is echt genieten!

Wandelen op een berg met sneeuwraketten

Wandelen op een berg met sneeuwraketten

Er zijn veel meer activiteiten beschikbaar, zoals slapen in een ijshotel of …, die we niet kunnen beoordelen. Sommige activiteiten kan je in halve dag, volledige dag of zelfs tweedaagse boeken. Wees dus aandachtig als je een pakketreis kiest.

Als je het aan ons vraagt mogen de hondenslee, de scooter en een rakettenwandeling niet ontbreken op je reis!

Lees ook