Italië, september 2021

Ontdek de Chianti streek

Wie kent de bekendste Toscaanse wijn? De Chianti wijn! Deze wijn wordt verbouwd in de Chianti streek in het Italiaanse Toscane. De streek wordt gekenmerkt door de eindeloze landschappen met glooiende heuvels.

Wij gingen er cultuur opsnuiven, wandelen en genieten van de zon.

De omgeving

De Chianti streek is de groene strook tussen Siena en Firenze (ook wel Florence genoemd) in Italië. Je vindt er bos, olijfbomen en lanen met cipressen, en vooral heuvels bedekt met wijngaarden.

De streek is leuk voor het bezoeken van Middeleeuwse dorpjes, het bezoeken van een wijngaard én wijn proeven natuurlijk. Het is absoluut genieten van de prachtige vergezichten.

De Chianti streek

De Chianti streek

De Chianti wijn

Wist je dat je échte Chianti wijn kan herkennen aan de zwarte haan die op de fles staat?

Enkel wijn gemaakt van druiven geteeld in het historische productiegebied, door Cosimo III vastgelegd in 1716, kunnen de oorspronkelijke benaming Chianti Classico dragen. 80% tot 90% van de wijnen wordt er gemaakt van het druivenras Sangiovese.

Enkel deze wijnen krijgen het label met de zwarte haan. Lees hier meer uitleg over de échte Chianti wijn.

Op verschillende wijndomeinen kan je wijn kopen en proeven. Vond ik wel een keertje leuker dan wat wijn kopen in de supermarkt.

Wij kozen voor Castellare di Castellina.

De dorpen in de Chianti streek

Er zijn heel wat Middeleeuwse dorpen in de Chiantistreek. Je kan de SR 222 (van Siena naar Firenze) volgen om ze één voor één te bezoeken. De dorpen zijn gezellig en de uitzichten langs de weg fantastisch.

Reis je even mee langs de mooiste dorpen?

Vagliagli

Dit eerste kleine dorpje, Vagliagli, ligt midden in de wijngaarden van de Chianto Classico. Je moet er vooral even stoppen net boven het dorp waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de Toscaanse heuvels.

Pieve di San Giusto in Salcio

In Salcio kan je tussendoor even stoppen voor het bezichtigen van een Romaanse kerk uit de 11de eeuw met drie beuken en drie apsissen. Ernaast staat een mooie pastorie.

Je kan er in de buurt ook wandelen.

Castellina in Chianti

Castellina in Chianti kan worden beschouwd als het hart van de wijngaarden van de Chianti Classico. De stad ligt boven de valleien van de Arbia, de Elsa en de Pesa.

Deze stad is echt gezellig en mooi.

Loop even door de steegjes en bezoek de Chiesa di San Salvatore kerk.

Bezoek het archeologisch museum Museo archeologico del Chianti Senese, met juwelen en aardewerk gevonden in graven uit de buurt. Beklim ook de 15de-eeuwse toren ernaast en geniet van de weidse uitzichten over de omgeving. Tickets kosten 5€ pp.

Net buiten de stad heb je een Etruskische graftombe uit de 7de-6de eeuw v.Chr., waar je te voet naar toe kan. De tombe is een constructie met onderaardse ingangen die elk naar één van de windstreken zijn gericht. Ze leiden naar verschillende grafkamers. Deze graftombe kan je gratis bezoeken.

Voor de ingang van de graftombe kan je aan de rechterkant een knop vinden om het licht aan te steken.

Castellina in Chianti is heel gezellig om iets te eten, er zijn tal van restaurantjes. Net buiten het centrum vind je het lekkere ijssalon Gelateria Antica Delizia.

Radda in Chianti

Radda is een groot middeleeuws dorp op de top van de heuvel Poggio alla Croce. Je kan het dorp gemakkelijk te voet bezoeken en slenteren door de leuke smalle steegjes.

Wij vonden Radda heel toeristisch en in de steegjes kan het behoorlijk druk zijn. Als je geen tijd hebt om alle dorpen te bezoeken, dan zou ik deze overslaan. Voor ons toch iets té toeristisch.

Volpaia

Stop zeker even in het authentieke dorp Volpaia. Hier vind je leuke kleine straatjes, en prachtige uitzichten op de omliggende wijnstokken.

Wij gingen er eten in ‘La Bottega’. Heerlijk lekker en echt op een idyllische plaats. Wat heb ik er genoten van mijn konijn met truffel!

Volpaia vonden wij echt leuk om te doen!

Andere

Verder kan je nog Panzano in Chianti, Greve in Chianti en Gaiole in Chianti bezoeken.

Wandelen in de Chianti streek

Italië is niet gekend als een land om veel te wandelen. Het is er, vooral in de zomer, overdag eigenlijk te warm om te wandelen.
Wij strekken toch graag even onze benen en vertrekken daarom vroeg in de ochtend of later in de middag. Zo krijg je er nog een mooie zonsondergang bovenop.

In de Wandelgids Toscane vonden wij een mooie wandeling boven de wijngaarden van het bozzone-dal in Pontignano. Zó schoon! En met een prachtig zicht op de stad Siena.

Rother Wandelgidsen - Zuid-Toscane

Rother Wandelgidsen - Zuid-Toscane

Florence - Chianti - San Gimignao - Siena - Maremma. 50 wandelingen door het unieke natuur- en cultuurlandschap van zuidelijk Toscane.

Overnachten bij de Chianti streek

We logeren in Quercegrossa, ten noorden van Siena. Van daaruit kunnen we gemakkelijk de Chianti streek verkennen.

We overnachten bij Antonella en Roberto in B&B Casagrande. Wat een heerlijke B&B is dit!

Deze eigenaars baten hun B&B Casagrande met hart en ziel uit. Bij het ontbijt krijg je verse groeten en fruit uit de tuin. Ook de olijfolie die Roberto elk jaar zelf maakt uit hun olijfboomgaard mag niet ontbreken. De kamers zijn ruim en uiterst proper. Er is een ligweide om te genieten van de zon.

Wij hebben enorm genoten van ons verblijf en van ons krijgen ze absoluut een 10 op 10 (en we geven niet snel een 10 hoor).

Het enige wat je eventueel kan missen is een zwembad. In niet-corona-tijden kan je, denk ik, blijven dineren in de B&B. Indien niet, dan helpt Antonella je met plezier aan een goed adresje. Reken op een kwartiertje rijden naar een restaurant vanuit de B&B.

Ik zou je aanraden een kamer met terras te nemen.

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Extra tips

Praktisch

Nog op zoek naar een vlucht?

Reisgidsen

Rother Wandelgidsen - Zuid-Toscane

Rother Wandelgidsen - Zuid-Toscane

Florence - Chianti - San Gimignao - Siena - Maremma. 50 wandelingen door het unieke natuur- en cultuurlandschap van zuidelijk Toscane.

Lees ook