Italië, september 2021

Bezoek Firenze in 1 dag

Firenze in 1 dag bezoeken? Onmogelijk… Eigenwijs als we zijn doen we het toch!

Een stad als Firenze moet je eens gezien hebben, maar wij willen altijd dat er nog wat tijd over is om de natuur op te zoeken.

Uitzicht over Firenze

Uitzicht over Firenze

Stadswandeling in Firenze

Als wij een stad bezoeken dan gaan we meestal op zoek naar een stadswandeling. We willen het centrum gezien hebben, de sfeer opsnuiven, de buitenwijken of stadsparken bezichtigen, maar we hoeven niet noodzakelijk elke kerk, gebouw of museum van binnen te zien.
Een stadswandeling is perfect om geen dingen over het hoofd te zien of in rondjes te lopen. Dit werkt voor ons eigenlijk altijd.
Onze inspiratie halen we meestal via Euroreizen. Dit is een hele leuke site met stuk voor stuk prachtige wandelingen.

Wat moet je gezien hebben in Firenze?

Firenze! Of is het Florence?
Firenze en Florence worden door elkaar gebruikt, evenwel betekenen ze hetzelfde. Florence is gewoon de Engelse benaming voor Firenze.

Omdat we Firenze op één dag willen bezoeken houden we ons strict aan onze wandeling en stappen we goed door. Heb je wat meer tijd of wil je graag wat musea bezoeken, dan zou ik je toch aanraden een paar dagen langer te blijven. We zijn stikkapot na een dagje door het romantische Florence.

Alles opnoemen wat in Firenze te zien is is onbegonnen werk. In elke straat vind je wel een kerk, een palazzi of een museum. Wist je dat in Firenze alleen al 25% van ‘s werelds kunstwerken te vinden zijn?
We sommen wel graag even de belangrijkste bezienswaardigheden op die je niet voorbij mag lopen.

De Arno

Met zijn lengte van 241 kilometer is de Arno de langste rivier van Toscane. De rivier is prominent aanwezig in het stadscentrum. Zorg dat je zeker de bekende brug, de Ponte Vecchio, gezien hebt. Heel speciaal, precies of er winkeltjes aan de brug zijn blijven hangen.
Oorspronkelijk werden deze winkeltjes geopend door slagers die hun afval in de Arno gooiden. Toen de rivier té bevuild werd liet Cosimo I in 1540 de handelaars verhuizen om plaats te maken voor goud- en zilversmeden. Deze zijn er op vandaag nog steeds.
Vergeet niet even stil te staan bij de laatste winkel links en rechts, en te zien hoe deze nog via een oud systeem worden afgesloten.

Palazzo Pitti

De Palazzo Pitti is het grootste paleis van Firenze. Je kan het paleis en de tuinen bezoeken. Er zijn ook tal van musea. Evenzeer een perfecte plaats om uit te rusten in de zon.

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti

Forte di Belvedere

Wil je een mooi uitzicht over de stad? Veel reisgidsen zullen je hiervoor naar Villa Bardino sturen. Je kan er de tuin bezoeken en je zou er een goed uitzicht hebben over de stad.
De Villa Bardino is echter toeristisch en dus prijzig. Wij lopen nog even door naar het Forte di Belvedere. Op dit stervormige fort heb je een prachtig panoramisch zicht over bijna de volledige stad. En vooral… op zaterdag en zondag gratis te bezoeken. Ook op weekdagen na 16u. Op maandag gesloten. Wat een meevaller!

Palazzo Vecchio

Je kan Firenze niet bezoeken zonder het bekende kunstwerk ‘David’ van Michelangelo gezien te hebben. Langs de wandeling kom je enkele kopieën tegen. Hou even halt aan het paleis Palazzo Vecchio op het geweldige plein Piazza della Signoria. Je vindt er naast ‘David’ heel wat kunstwerken en het paleis heeft een toren van 94 meter hoog. Ook eens de moeite om binnen te lopen (gratis).

Links op het plein vind je de Loggia dei Lanzi, met 3 prachtige beelden. Ze zijn gratis toegankelijk.

De echte ‘David’ kan je vinden in het museum Galleria dell’ Accademia.

De basiliek Santa Croce

Het duurde bijna een eeuw om deze gigantische basiliek te bouwen. De voorgevel is indrukwekkend, want deze is volledig aangekleed met marmer.
Santa Croce zou één van de rijkste interieurs van alle kerken in Firenze bevatten. Wij hadden echter geen tijd om binnen te gaan.

De Duomo Santa Maria del Fiore

Het beste voor het laatste houden? Bij deze stadswandeling hebben ze dat goed begrepen. De Dom, in het Italiaans de Duomo Santa Maria del Fiore, is dé topbezienswaardigheid van Firenze. Dit is één van de grootste kathedralen van de wereld en springt dan ook in het oog! Waw!

Heb je er nog niet genoeg van, dan is er op het plein van de Dom, Piazza del Duomo, nog veel meer te zien. Je hebt er de Battistero di San Giovanni, de Campanile toren en het Museo dell’ Opera del Duomo.

Met de auto naar Firenze

Firenze heeft in het centrum zones waar slechts beperkt autoverkeer is toegelaten. Het is een goed idee om aan de rand te parkeren.
Wij laten onze auto achter op de randparking villa costanza. Kijk op de website voor actuele prijzen. Van hieruit kunnen we de tram nemen tot aan het station, waar de wandeling start. Gemakkelijk!

Drukte

Persoonlijk vonden wij Firenze heel erg druk. Zelf waren we er op een zondag.
Wil je graag musea bezoeken? Koop je tickets zoveel mogelijk op voorhand, want er staan overal lange wachtrijen.

Iets eten in Firenze

Na het prachtige uitzicht vanop het Forte di Belvedere wandelen we de helling af naar de Porta San Miniato. Beneden aan de poort ligt het eethuis Fuori Porta. Zeker de moeite om hier een hapje te eten.

Overnachten in Firenze

Ons bezoek aan Firenze maakt deel uit van een trip naar Toscane. Hierdoor verblijven we niet in de stad, maar een uurtje verderop in Montaione. We kozen voor het Boccioleto Resort, gelegen in Val D’Elsa. Van daaruit kunnen we ook Pisa bezoeken.

Zelf waren we best tevreden over het Boccioleto Resort. Het hotel heeft een leuke tuin en een fijn zwembad. Je kan er ook appartementen huren met een terras.
Wij betaalden maar 85€ per nacht voor een 3-persoonskamer met balkon, en vonden dit een goede prijs voor de service die we er kregen.

Lees het artikel 2 weken Toscane voor alle info over onze road trip naar Toscane.

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Extra tips

Praktisch

Nog op zoek naar een vlucht?

Reisgidsen

Rother Wandelgidsen - Zuid-Toscane

Rother Wandelgidsen - Zuid-Toscane

Florence - Chianti - San Gimignao - Siena - Maremma. 50 wandelingen door het unieke natuur- en cultuurlandschap van zuidelijk Toscane.

Toscane complete reisgids

Toscane complete reisgids

Online reisgids Toscane met een stadswandeling van Firenze

Lees ook