Zwitserland, september 2021

Sedrun, het einde van de bewoonde wereld

De bergen! Ons hartje maakt een kleine tuimeling bij het zien van bergen! Het blijft toch iets speciaals als je het ons vraagt.

Rueras

Rueras

Kanton Graubünden

We hebben redelijk last-minute beslist om naar Sedrun, in het Zwitsere kanton Graubünden, te reizen. We zochten een overnachting op doorreis naar Toscane en beslisten uiteindelijk om een paar dagen extra in Zwitserland te blijven zodat we nog even van de bergen konden genieten.

Sedrun is in de winter een skigebied en daardoor heb je er veel kabelbanen. Leuk en vooral handig! Je hebt er ook de bekende rode trein, de Matterhorn Gotthard Bahn, die van Disentis tot Zermatt rijdt.
Sedrun ligt op het einde van het dal Surselva. Hierdoor waan je je op het einde van de bewoonde wereld, omgeven door alleen maar prachtige natuur. Wondermooi!

Matterhorn Gotthard Bahn

Matterhorn Gotthard Bahn

Overnachten in Sedrun

Wij logeren in de Mountain Lodge Sedrun. Het hotel ligt aan de rand van Sedrun, in deelgemeente Rueras.
De kamer is heel proper maar niet zo groot. Een balkon hebben vonden we fijn. De eigenaars zijn vriendelijk en het eten lekker.
We vinden het niet erg dat we een beetje verder in Rueras zitten, er zijn ook restaurants en er loopt een mooi wandelpad tot in Sedrun centrum. Zelfs de trein heeft een halte in Rueras.

Omdat we in een hotel overnachten, krijgen we een Gästekarte die ons gratis toegang geeft tot alle kabelbanen. Ideaal!
(Lees onze tips hoe je aan een voordelige Gästekarte komt!)

In het infokantoor in Sedrun centrum halen we een kaart met alle wandelingen in de buurt, en welke kabelbaan of trein we hiervoor kunnen nemen.
Joehoew! We zijn onmiddellijk klaar om de bergen op te gaan!

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Wandelen in Sedrun

De meeste wandelingen zijn in Zwitserland goed aangegeven met bordjes, en met onze kaart kunnen we ze eenvoudig zelf uitstippelen of aan elkaar koppelen. Er zijn ongetwijfeld meer mooie wandelingen te vinden in dit dal, wij kunnen er alvast twee aanbevelen.

Rheinquelle en de Tomasee

We beginnen met een wandeling naar de bron van de Rijn, de Rheinquelle. De wandeling start op de Oberalp Pas op 2044m hoogte.
Als wij er zijn is het een prachtige zonnige dag. De wandeling loopt een heel eind op de flank van een berg. Heerlijk! Zo zalig om nog eens in de bergen te zijn, en al helemaal als we de zon op onze huid voelen.
De wandeling stijgt langzaam en na toch een pittige slotklim komen we aan bij de Tomasee, een prachtig helder blauw meer, waar dus ook de Rijn ontspringt. We zijn hier op 1320 km van de monding, de Rijn is hiermee één van de langste rivieren van Europa.
Het meer is oogverblindend, geeft rust en het is de perfecte picknickplaats.

Terug op de Oberalp Pas nemen we de kabelbaan naar Schneehüenerstock op 2600m. Na de Rheinquelle hebben we geen benen meer om daarboven nóg eens te wandelen.
Dus gaan we naar boven om te genieten van het uitzicht, want de kabelbaan is toch inbegrepen in onze Gästekarte. Hou er wel rekening mee dat de laatste afdaling meestal al rond 16u gaat.

Schneehüenerstock

Schneehüenerstock

Lag Serein

Als tweede wandeling willen we graag naar Lag Serein, een meer die op de flank van een berg ligt. Omdat we niet al te veel willen klimmen zoeken we uit hoe we maximaal gebruik kunnen maken van de kabelbanen.
Vanuit Sedrun stijgen we naar de Cuolm da Vi op 2203m hoogte, om van daaruit naar het meer te wandelen. Blijf niet enkel rond de kabelbanen wandelen, dit is skigebied en zeker niet de mooiste omgeving om te wandelen. Eens je buiten het skigebied gaat is de natuur er veel mooier.
Zalig, hier is niemand!

Het meertje is klein, maar wel een leuke locatie om even uit te rusten. Vanaf Lag Serein wandel je verder tot aan de kabelbaan Caischavedra op 1863m hoogte, waar je terug kan afdalen tot in het stadje Disentis. Vanuit Disentis rijdt de bergtrein terug naar ons hotel in Rueras. De trein is niet inbegrepen in de Gästekarte, maar toch wel handig!
Wat hebben we een afstand afgelegd zonder dat we onze auto hoeven te gebruiken! Dit is vakantie… heerlijk, dat gevoel van onderweg te zijn.

Iets eten in Sedrun

Na al dat wandelen hebben we reuze honger natuurlijk.
We gaan een keertje eten bij de buren in Hotel Posta met zijn ‘betere’ restaurant. Superlekker maar wel prijzig.
We eten ook een keer in ons eigen hotel. De cordon bleu met frietjes smaakt heerlijk na een fikse wandeling. Van pizza maken ze hier een specialiteit.

Je kan ook altijd naar de supermarkt in Sedrun, en de grotere supermarkt in Disentis.

Wat kan je bezoeken in de buurt van Sedrun

Disentis

Nu we toch naar de supermarkt in Disentis rijden, blijven we even voor een bezoek aan het stadje. Wij houden meer van natuur en zijn geen grote stadsmensen. Toch kan de abdij ons wel bekoren. Geen sukkelaars, die paters hier! Wat een prachtige grootse abdij.

De Matterhorn Gotthard Bahn heeft zijn eindstation in Disentis, van daaruit kan je overstappen naar de Rhätische Bahn, naar Chur. Oneindig veel mogelijkheden dus, als je hier wat langer wil verblijven.

Speelmuseum Stalla Libra

In Sedrun houden we nog even halt in het speelmuseum Stalla Libra. Een doe-museum waar je wat speeltuigen kan uittesten. Perfect en heel leuk voor een regendag!

Het speelmuseum Stalla Libra

Het speelmuseum Stalla Libra

Wij hebben er alvast een prachtige 3-daagse opzitten!

Tips

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Lees ook