Spanje, januari 2022

Doñana Nationaal Park

Iedereen heeft wel eens zin in warme winterzon! Maar natuurlijk niet zonder te combineren met prachtige natuur! Toen we het nationale park Doñana vonden in ons boek De 100 mooiste nationale parken van de wereld besloten we in januari naar Andalusië in Spanje te trekken.

In dit artikel vertellen we waarom je zeker Doñana een bezoekje moet brengen en wat er te doen is.

Doñana is een walhalla voor vogels

Doñana is een walhalla voor vogels

Vogelliefhebber

Het Doñana Nationaal Park is een beschermd natuurgebied in het westen van Andalusië, dat gelegen is aan de uitmonding van de Guadalquivir rivier in de Atlantische Oceaan. Het is sinds 1994 opgenomen op de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO en één van de belangrijkste biosfeerreservaten van Europa, ter bescherming van de verschillende ecosystemen in het park.

De moerasgebieden van Doñana (de zogenaamde marismas) vormen een paradijs voor vogelliefhebbers!

In de winter zoeken duizenden watervogels, vanuit het noorden van Europa, een warmer plekje. In de zomer zoeken flamingo’s en reigers, uit het zuidelijker gelegen Afrika, en koelere voedselrijke plek.

Doñana is het ook het leefgebied van Spaanse keizerarenden, Iberische lynxen, herten, wilde zwijnen en grote kuddes wilde paarden.

Naast moerassen bestaat Doñana uit een 35 kilometer lange kustlijn. Duinen vormen een natuurlijke grens tussen beide. Op deze duinen groeien heuse bossen.

Een adembenemend gevarieerd landschap!

Bossen groeien in de duinen

Bossen groeien in de duinen

Natuurpark v.s. Nationaal Park

Doñana is eigenlijk een groot natuurgebied dat is onderverdeeld in het Doñana Nationaal Park met een oppervlakte van 542 vierkante kilometer en een bufferzone, het Doñana natuurpark, van 538 vierkante kilometer.

De stad El Rocio ligt op de grens. De wandelingen maak je in het nationale park.

Wandelen in Doñana Nationaal Park

Er is een informatiecentrum en 3 bezoekerscentra van waaruit verschillende wandelingen vertrekken.

Om alle wandelingen te doen heb je meer dan één dag nodig in het park. Wij kozen voor een 2-tal wandelingen en een gegidste tour.

Wandelingen vanaf het “La Rocina“ Informatiecentrum

Vanaf het informatiecentrum La Rocina start de Charco de la Boca, een wandeling van 3,5 km op vooral houten paadjes. Je wandelt langs de oever van de rivier La Rocina (Arroyo de la Rocina) en komt voorbij een aantal prachtige vogelspotplaatsjes.

Wandelingen vanaf het bezoekerscentrum “El Acebrón“

Vanaf het oude paleis El Acebrón vertrekt de Charco del Acebrón, een korte maar mooie wandeling van 1,5 km langs de rivierbedding van La Rocina.

Zoek even naar de bomen met kurkschors voor je de wandeling verlaat.

Wandeltours vanaf het “El Acebuche“ bezoekerscentrum

Vanuit El Acebuche kan je kiezen voor:

  • Een wandeling van 1,5 km Laguna de Acebuche voor het spotten van vele soorten watervogels
  • Een wandeling van 3,5 km Lagunas del Huerto y de las Pajas voor het spotten van bijzondere vogelsoorten als de Dwergarend en de Rode Wouw.

Vanuit El Acebuche vertrekken ook gegidste tours! Lees hieronder verder voor meer info.

Wandeltochten vanaf het bezoekerscentrum “José Antonio Valverde”

Vanuit het bezoekerscentrum José Antonio Valverde kan je de oostkant van het park bezoeken. Je kan er vogels spotten bij de vijver naast het bezoekerscentrum.

Wij hadden geen tijd meer om deze te bezoeken maar je kan er komen via El Rocio of via de dorpen Villamanrique de la Condesa of La Puebla Rio.

Andere

Wie nog meer wil wandelen kan kiezen voor de Raya Real, het pad aan de overzijde van de Puente van Ajolí, voor het verkennen van het paleis Coto del Rey.

Of het 30 km lange Duin Pad tussen de Atlantische Oceaan en de zandduinen.

Coto del Rey

Coto del Rey

Gegidste tour

Het 35 km lange strand is vrij toegankelijk. Toch zouden we aanraden een gegidste tour te boeken, zodat je een groot stuk van het park in een halve dag kan bezoeken.

Er zijn verschillende tours beschikbaar. Wij kozen voor Donana Visitas omdat het de enige aanbieder is die langs het strand en de moerassen rijdt. Ze maken hiervoor gebruik van een tereinwagen voor groepen tot 21 personen.

Er zijn een tweetal rondleidingen per dag, die telkens 4u duren. Je vertrekt vanaf het “El Acebuche“ bezoekerscentrum. Je kan een paar keer uitstappen langs de route.

In januari was het voor ons niet nodig om de tickets vooraf te boeken. In het drukkere seizoen lijkt dit volgens ons wel nodig. Bekijk in elk geval vooraf de uren van de beschikbare tours en zorg dat je ruim op tijd bent.

Of de gids interessante dingen te vertellen had kunnen we niet zeggen. Toen wij er waren konden we enkel een Spaanse gids kiezen. Jammer, want we begrijpen helemaal geen Spaans. Dan maar extra genieten van de uitzichten! Wat een magnifiek open zicht!

Met de tour rij je de kust af en kom je voorbij het paleis Coto del Rey. Zo hoef je niet alle wandelingen te doen.

El Rocío

El Rocío is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van Doñana. Het is een klein wit dorp dat aan de rand ligt van het nationale park.

Best een grappig dorp, want de straten zijn er niet geasfalteerd. Je rijdt er gewoon op zand. Het doet denken aan een cowboy dorp. Eén keer per jaar wordt het dorp overspoeld door pelgrims die de Maagd van El Rocío komen eren.

Loop even langs de kerk, de Ermita de la Virgen del Rocío.

Aan de rand van het dorp heb je een prachtig zicht op de moerassen, met flamingo’s en duizenden andere trekvogels.

Goede plaats voor je middagmaal. Wij aten Agros Negros in La Taberna de Manuella en het was echt heerlijk!

Overnachten

Omdat we slechts 1 dag naar het Doñana Nationaal Park trekken, overnachten we in Sevilla.

We huren er het appartement San Jacinto Triana Deluxe by Valcambre. Zo hebben we wat meer ruimte en valt de prijs goed mee om zo dicht bij het centrum te overnachten. Met gratis parking! Ook 2 slaapkamers en 2 badkamers!

Koken hoef je niet te doen. Er is genoeg, goedkoop en heerlijk, eten te vinden in de buurt.

Liever toch dichter bij Doñana NP slapen? Boek dan een overnachting in Matalascañas of Huelva.

Sevilla

Ga je enkel op vakantie naar Sevilla? Breng dan zeker een bezoek aan het Doñana Nationaal Park. Wij vonden het absoluut de moeite!

Met het vliegtuig naar Sevilla gereisd? Huur een auto!
Lees onze tips in het artikel Huur zorgeloos een auto tijdens je vakantie.

Nationale Parken in Andalusië

Wist je dat Andalusië maar 2 nationale parken bezit? Naast Doñana heb je nog het nationale park Sierra Nevada in Granada.

Lees ook